Zupa z pokrzywy - przepis

Smakowita i zdrowa

Po wykładzie „Chwasty na stół” Ani Rumińskiej, zupa z pokrzywy nie powinna wydawać ci się dziwnym pomysłem. To chwast bardzo popularny, dostępny, a co najważniejsze zawierający mnóstwo mikro i makro elementów. Dziś ugotujemy z niego zupę. Wyjątkową acz prostą!

Zupa z pokrzywy ma smak przypominający szczawiową. Przewagę jednak zdobywa ta pierwsza z uwagi na bogatsze właściwości pro zdrowotne. Pokrzywa zawiera dużo żelaza, oczyszcza nerki i wzmacnia organizm. W ziołolecznictwie pokrzywa znalazła zasłużone miejsce wśród roślin.

pokrzywa_fb.jpg

Jak i gdzie zbierać pokrzywy?

Wybierz się do lasu lub na łąkę z daleka od ulic. Rozejrzyj się za młodą pokrzywą i zetnij używając rękawic i nożyczek, wrzucając najlepiej do wiklinowego koszyka. Unikaj wrzucania pokrzywy do foliowych reklamówek. Niech natura będzie wciąż blisko natury, daj zieleninie oddychać. Przy ścinaniu pokrzywy zwróć uwagę na młode krzewy i górne warstwy chwastu.

Przygotowanie

Pokrzywę wypłucz w ciepłej wodzie i posiekaj na kawałki razem z łodygami używając rękawiczek ochronnych. Opłukana niech czeka na swoją kolej w durszlaku.

Składniki:
•    4 garście posiekanej pokrzywy
•    2 marchewki
•    1 por
•    1 duża cebula
•    2 marchewki
•    1 pietruszka (razem z natką )
•    1/4 bulwy selera lub posiekane liście młodego selera
•    czosnek niedźwiedzi (lub zwykły, 4 ząbki)
•    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
•    2 łyżki masła klarowanego
•    sól morska
•    czarny pieprz
•    kmin rzymski
•    gałka muszkatołowa
•    jajka ugotowane na twardo
•    2 gałązki świeżego lubczyku (może być suszony)
•    do podania – śmietana lub jogurt do zupy

Przygotowanie:

Masło rozgrzej w garnuszku, a następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek, por. Chwilę podsmaż. Dodaj marchewkę i seler. Po 10 minutach zalej wrzącą wodą (2 litry). Przypraw pieprzem, solą, kminem rzymskim i gałką muszkatołową. Dodaj pokrzywę i lubczyk. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Zupę lekko przestygniętą zabiel śmietaną lub jogurtem i wrzuć jajka ugotowane na twardo. Jeśli nie lubisz jaj, posiekaj chleb i zrób z niego grzanki.

Smacznego!

 

 

Zostaw komentarz