Zielona przekąska filmowa

 

Kiedy pada za oknem i niekoniecznie mamy ochotę wychodzić na zewnątrz nie pozostaje nic innego jak przemiły wieczór filmowy. A jak film to od razu kojarzy nam się chrupiąca przekąska. Skoro umawiamy się, że staramy się jeść zdrowo, może warto rozważyć jak przygotować taki dodatek do filmu, który spełni nasze oczekiwania.

Proponujemy chipsy… z kapusty!

A konkretnie z jarmużu! Czemu? Bo jarmuż ma naprawdę wyjątkowe właściwości, o których chyba czasami zapominamy.

 

Po pierwsze – antyutleniacze, które działają antynowotworowo.

 

Po drugie – wspomaga procesy oczyszczania organizmu poprzez wiązanie i wydalanie części substancji toksycznych docierających do naszego układu pokarmowego

 

Po trzecie – wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego dzięki zawartości wapnia i potasu, które regulują ciśnienie krwi

 

Po czwarte – zawiera witaminę A, która bierze udział w procesie widzenia oraz luteinę i zeaksantynę, które chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniem

 

Przekonane? No to zobaczcie jak łatwo przygotować z jarmużu przekąskę do filmu:

 

Chipsy z jarmużu

  • Jarmuż (opakowanie pociętych lub liście pokrojone w mniejsze kawałki)
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól himalajska, przyprawy (opcjonalnie)

 

Jarmuż myjemy, osuszamy, wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz opcjonalnie  przyprawiamy solą i ulubionymi ziołami. Mieszamy.

Rozkładamy równomiernie na papierze do pieczenia na blaszce i suszymy w piekarniku w termoobiegu w niewysokiej temperaturze (około 100-120 stopni). Suszenie trwa około 10-20 minut (zależnie od temperatury), należy dokładnie przyglądać się listkom podczas suszenia, mają być chrupiące i zielone. Jeżeli zaczną brązowieć, staną się gorzkie.

Wrzucamy chipsy do miseczki i delektujemy się cudownym smakiem J

SMACZNEGO!

Zostaw komentarz