Warsztaty chwastożercy - zapraszamy

Czy kwiatki z łąki smakują?

Myślałyście kiedyś o tym, żeby zawinąć gołąbki w liście znalezione na łące? Tak po prostu, zamiast kapusty? A może chciałybyście na łące pozbierać dzikie rośliny i zrobić z nich pyszną, aromatyczną sałatkę. Myślicie, że to niemożliwe? Już niebawem, a dokładnie w środę, 27 kwietnia o godz. 17:30 dowiecie się, że jest to BARDZO MOŻLIWE!

ZAPISZ SIĘ!

 

Golabki_Chwastozercy_Fot_Anna_Ruminska.png

MIEJSCE SPOTKANIA: po raz pierwszy spotykamy się na 1 piętrze w lokalu obok siłowni City Fit w Galerii Victoria w Wałbrzychu.

GODZINA: 17:30 - 19:30.

A to wszystko za sprawą Ani Rumińskiej, Chwastożercy, która opowie nam o tym jakie dzikie rośliny możemy jeść, jak je przyrządzać i rozpoznawać, ale nie tylko! Bo w programie mamy:

  • Kto zaczął jeść rośliny i kiedy? Jaka jest ich historia kulinarna?
  • Jak zbierać i przyrządzać dzikie rośliny?
  • Czemu niektóre rośliny są tak bardzo promowane, a o innych zupełnie zapominamy?
  • Gdzie zbierać rośliny, aby były maksymalnie wolne od nawozów i zanieczyszczeń?

ZAPISZ SIĘ!

Dowiemy się jak jeść „dzikusy” takie jak: babka, mniszek, czosnaczek, pokrzywa, kurdyban, kuklik. Poznamy ciekawe przepisy, które możemy wykorzystać w naszej kuchni.

Ale to nie wszystko! Będziemy mogły te rośliny zobaczyć i spróbować! A na koniec będzie okazja wymienić się poglądami na ich temat podczas dyskusji.

Czy któraś z Was ma wątpliwości, że warto zapisać się na spotkanie? Myślę, że nie! Zapraszamy! Spośród pań, które skorzystająją z poniższego formularza,wylosujemy nagrodę. 

 

A kim jest nasza prelegentka?

Anna Rumińska architektka, projektantka architektury i ogrodów, antropolożka kultury i biesiady, publicystka, konsultantka, kucharka, właścicielka marki eMSA Inicjatywa Edukacyjna. Prowadzi konsultacje z zakresu antropologii jedzenia i biesiady oraz chwastów jadalnych, wyjaśnia przy okazji użycie określeń „chwast” i „dziki”. Pionierka edukacji przestrzennej w Polsce, zajmuje się przestrzenią publiczną, antropologią nieuprawnych roślin jadalnych (zwanych dzikimi), gastronomią historyczną. Inicjatorka Slow Food Wrocław, członkini Slow Food International i Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego. Współpracując z dolnośląskimi wytwórcami żywności propaguje wśród konsumentów, rolników, kucharzy i restauratorów wiedzę o lokalnej i uczciwej żywności, nieuprawnych roślinach jadalnych, rozwija karty restauracyjne oparte na lokalnych potrawach i współpracuje z restauratorami. Z urodzenia wrocławianka, z poczucia Dolnoślązaczka.

                                                       

Zostaw komentarz