Lekkie ciasto kruche z malinami - przepis

Chwila warta zapomnienia

Przepyszne! Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem i smakiem. Lato nastraja mnie na kulinarne, nowe doświadczenia, więc zapraszam tym razem na wspólne łakomstwo ze zdrowym, malinowym akcentem. Charakteru temu ciasto dodają bezdyskusyjnie maliny i pianka, ponoć lżejsza niż ptasie mleczko. Jestem gotowa by sprawdzić to a własnym podniebieniu!

Składniki na kruche ciasto:
•    2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
•    250 g masła lub margaryny, zimnego
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    3 łyżki cukru pudru
•    5 żółtek

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
•    5 białek
•    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
•    1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
•    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
•    1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:
•    500 g świeżych malin oraz garść jagód lub borówek do ozdoby
•    cukier puder do oprószenia

berries-1493905_1920.jpg

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Zostaw komentarz