Dlaczego jak jest nam źle, jemy czekoladę?

Bezsilne wobec czekoladowego smaku?

Nic lepiej nie poprawia humoru jak tabliczka czekolady. Kiedy jesteś zdenerwowana, masz chandrę, dopada cię smutek jedynym rozwiązaniem na wyciągniecie ręki obok telefonu do przyjaciółki  wydaje się zjedzenie czekolady. Znasz to prawda? A zastanawiałaś się dlaczego tak się dzieje?

Wszystko za sprawą serotoniny czyli hormonu potocznie nazywanego hormonem szczęścia, którego czasami nam brakuje o czym może świadczyć nasze złe samopoczucie. Czekolada gorzka bogata jest również w tryptofan, dzięki któremu można wytwarzać w naszym organizmie serotoninę.

Co to jest serotonina?

Serotonina to neuroprzekaźnik, czyli substancja chemiczna, która ma wpływ na odczuwanie przez nas przyjemności. Zwiększona ilość serotoniny pomaga zachować dobre samopoczucie i wykazuje działanie antydepresyjne. Zapobiega również schorzeniom i chorobom układu nerwowego. Z kolei niski poziom serotoniny we krwi powoduje zaburzenia nastroju oraz uczucie zdenerwowania. Znacznie łatwiej popadamy w stany depresyjne, mamy problemy z koncentracją i trudno nam poradzić sobie ze stresem.

Chęć na czekoladę przed miesiączką

Czekolada jest również źródłem dużych ilości magnezu, który wpływa na pracę mięśni i układu nerwowego oraz niweluje napięcia. Łagodzi także dolegliwości związane ze stanem napięcia przedmiesiączkowego. To wyjaśnia zwiększony apetyt na czekoladę u kobiet przed menstruacją. Jedzenie jej podczas intensywnej nauki lub pracy sprzyja również koncentracji oraz zwiększa sprawność intelektualną.

czeko.jpg

Gorzka, mleczna czy biała?

Choć kalorii w przypadku tabliczki białej, mlecznej, deserowej czy gorzkiej jest tyle samo (ok. 560 kcal), to jednak ich jakość odgrywa tu znaczącą rolę. W przypadku gorzkiej zawartość kakao jest większa, a co za tym idzie zawiera więcej magnezu. Czekolada gorzka zawiera od 70% do 95% miazgi kakaowej, niewielką ilość cukru oraz substancji wzbogacających zapach, smak. W porównaniu z innymi rodzajami czekolad zawiera więcej błonnika, białka oraz tłuszczu kakaowego. W mlecznej tychże składników jak na lekarstwo, nie wspominając o białej, gdzie zamiast miazgi kakowej znajdziemy składniki chemiczne ulepszające smak i zapach.

biała czarna.jpg

Czekolada zawiera również fenetylaminę, która stymuluje centra odczuwania przyjemności w ciele. Fenetylamina to swoista czekoladowa amfetamina, wywołująca podekscytowanie, uczucie atrakcyjności i podniecenia seksualnego. Czekolada bogata jest również w witaminy z grupy B, a także witaminę E, A i K.

Czekolada jest znakomitym źródłem tzw. szybkiej i łatwo dostępnej energii. Zapewnia nam bowiem "kop energetyczny". Nic więc dziwnego, ze zalecana jest studentom w czasie sesji, czy sportowcom czynnie uprawiającym sporty długodystansowe lub ekstremalne. Wyżej wymienione właściwości czekolady na pewno są dużym ZA jedzeniem w umiarkowanych ilościach czekolady!

Pamiętajmy jednak, że słodycze pomagają osiągnąć stan „chwilowego szczęścia” i mogą poprawić nastrój tylko na krótki czas. Cala reszta szczęścia w naszej głowie!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat genezy powstania tabliczki czekolady, wykonać własne praliny oraz poznać sposób jej tworzenia, zapraszamy na bezpłatne czekoladowe warsztaty! Więcej informacji + zapisy znajdziesz klikając tu: WARSZTATY CZEKOLADOWE.

 

Zostaw komentarz